hétfő, május 02, 2011

Hús+krumpli MÁSKÉPPEN (Shepherd’s Pie)

Az angol konyhára nemes egyszerűséggel azt mondják: ehetetlen. Ez nem igaz. Jó, vannak ehetetlen ételek (pl vajas zsömle sült krumplival, de ezt most hagyjuk), de tudunk igen-igen jót enni a ködös Albionban is. Közepesen béna, ám brillírozni vágyó, kezdő háziasszonyoknak ajánlom az alábbi receptet (bármely szigeten tartózkodva).
Shepherd’s Pie, azaz pásztor pite (készült másfél év angliai tapasztalattal, BBC Good Food és Gordon Ramsey segítségével).

Két fő különbség fedezhető fel az angol és a magyar konyha között (ha a bárányhús árát nem vesszük ide). Az első, hogy ami náluk „pie”, azaz pite, az nálunk „rakott”, tehát értelem szerűen a rakott kel, az cabbage pie lenne (ha ennének ilyet, de nem teszik). A másik fő különbség, hogy amíg mi magyarok a tepsis ételek aljára tesszük a szeletelt krumplit, addig az angolok a tetejére. Ennek is megvan a maga gasztronómia öröme, ugyanis a krumpli igen-igen ropogósra tud sülni a húsok tetején is, arról nem is beszélve, hogy a veszteség is igen csekély, hiszen nem lesznek a sütő aljára letapadt darabok, melyeket villával se lehet felvakarni. Igaz az ötvenes anyukák sem fogják azt mondani:„jól odaégett darabot adjál lányom”.

Lássuk (két főre):
-          60 dg darált hús (az eredeti pásztor pite bárányból készül, de ha ez nem áll rendelkezésre, vagy hó végén nincs a tárcánkban ennyi lóvé a bárányra, akkor lehet marha is, az elkészítési mód ugyanaz, cserébe nem Shepherds Pie hanem Cottage Pie lesz a neve.)
-          1 fej vörös hagyma
-          2 ek paradicsom püré
-          1/2 kg krumpli
-          1 szál sárgarépa
-          1 – 1.5 dl vörösbor
-          2 dl csirke-húsleves alaplé
-          2 tojás sárgája
-          néhány deka sajt (nagyon javasolt a parmezán, de a trappista és vagy cheddar is kiváló a célra)
-          néhány evőkanál olaj
-          1 evőkanál vaj
Fűszerek:
(Normál recepteknél ez nem érdemel külön bekezdést, ám a pásztor pite fő jellegzetessége a fűszerezés, ezért nem érdemes kihagyni belőlük semmit sem).
-          kakukkfű
-          Worchester szósz (nagyobb szupermarketben lehet kapni, szója szószra emlékeztet a színe, állaga, kicsit talán az íze is, de ez nem azt jelenti, hogy helyettesíthetjük is azzal)
-          só, bors
-          2 gerezd fokhagyma (áttörve és/vagy lereszelve)
-          rozmaring (marha esetében elhagyható, bárány esetében kötelesség)

Edény: lehetőleg elég mély, lasagne edény legyen, hosszúsága és szélessége a kétszemélyes kategóriába tartozzon, hiszen ételünk inkább magas lesz, mint hosszú… remélem érthető.)

Előkészületek: reszeljük le egy tálba a hagymát és a sárgarépát. Hámozzuk meg a krumplikat és tegyük fel főni. A fűszereket és a többi alapanyagot készítsük kézhez, mert később nem lesz idő előkotorni őket, a bárány majd jól odaég, kifelejtünk valamit, és kapkodás közben még jól ki is borítunk a sót.

Vegyük ki a darált húst a csomagolásból (amennyiben ez bárány, vegyünk egy mély lélegzetet és köszönjük meg mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy beszerezzük és kifizessük az árát), majd öntsünk néhány evőkanálnyi olajat a serpenyőbe, és kezdjük el a bárányhús főzését (nem pirítását), tehát közepes lángon kezdjük kavargatni. Néhány perc elteltével adjuk hozzá a lereszelt répát és hagymát, majd a lereszelt fokhagyma gerezdeket. Jöhet a Worchester szósz, mindössze egy evőkanálnyit csepegtessünk bele, kellemes, fűszeresen savanykás ízt fog adni. Ezután a paradicsom püré következik, végül a vörösbor, rozmaring és a kakukkfű, ízlés szerint. Ezután öntsük nyakon a ragut a húsleves alappal (forró víz+tyúkhúsleves kocka megfelel a célnak). Sózzuk és borsozzuk, majd folyamatos kevergetés mellett pörkölt állagúra főzzük (mindösszesen 15-20 perc elegendő hozzá). Vegyük le a tűzről és tegyük félre.
Ekkorra a krumpli is megfőtt, jöhet az igazán becsületbeli ügy, a krumplipüré. Kezeket fel, ki tesz tejet a krumplipürébe? Kezeket le lehet tenni, egyes! Nem teszünk bele tejet. Attól lesz igazán kásás maszlag az egész, ahelyett, hogy krémes, ellenállhatatlan pürét kapnánk. Vegyük elő tehát a krumplinyomót (én ugyan nem a nyomós eszközre esküszöm, hanem a törőre, de ennyi szabadság legyen a dologban), és vessük be az izomeről. Amikor azt gondoljuk, hogy már jó, onnantól kezdve még pár percig nyomogassuk/törögessük a dolgot, hogy minél selymesebb legyen. Eztán repülhet bele a két tojás sárgája és egy evőkanál vaj. Néhány csipet só, esetleg szerecsendió a gurmanoknak. Újra törjük át párszor az újonnan hozzáadott alapanyagokkal. A végeredmény krémes, de nem folyékony halmazállapotú püré lesz. Ehhez még reszeljünk némi sajtot a tisztesség kedvéért.
A húsos ragut helyezzük a lasagne tál aljára, szépen egyengessük el. A tetejére pedig adagoljuk a krumplit, ezt is egy rétegben, egyenletesen oszlassuk el, az igazi, tradicionális angol shepherds pie 3 ujjnyi (de minimum 2) ragut, és ugyanennyi krumpli réteget jelent. Ha ez kész, a tetejét becsületesen szórjuk meg reszelt sajttal, majd villa hegyével szurkáljuk meg kicsit a krumpli réteg tetejét. 

Előmelegített sütőben 20-25 percig süssük, amíg a sajt tisztességesen odapirul a tetején.
Szépen felvágni sajnos ezt is csak akkor lehet, ha már kihűlt kicsit. Javasolt ital, csakis a sör lehet mellé.





Nincsenek megjegyzések: