szombat, április 30, 2011

Anyák napi kalács, avagy nekünk is sikerülhet

Kalácsot Ica nagyi tud sütni. Ismét egy tény, melyet nem vitatunk el, hiszen kevesek vagyunk mi egy 60 éves konyhai tapasztalattal rendelkező nagyihoz képest. 
Ámde jött a Húsvét, kalácsot kell sütni. Neki is álltunk Anyuval, Magdika receptje alapján (szintén rokon, nagy tapasztalattal). A recept szerint 30-50 dkg zsír kell bele - "minél több, annál jobb", Anya kellő magabiztossággal bele is tett 25 dkg olvasztott margarint. Nem értettem. Aztán mondtam, hogy tegyünk bele még cukrot. Nem tettünk, mert már van benne (1 ek. az élesztő felfuttatásához) + a tej is édes. 40 percen át kézzel dagasztottam, a 10. percben már könyörögtem, hogy valaki vágja le a karomat. De kiálltam, befontam, megsütöttük, mind megettük. Igaz, mindenki a "hmmm, de finom kenyér" dicsérettel illette, amit egy cseppet felhúztam magam, de annyi baj legyen. 
Miután ezzel megvoltunk, felhívtam Marcsit, hogy megvenném a használaton kívüli Bosch konyhai robotgépét, mert az biztos, hogy én többet nem dagasztok. Felajánlotta, hogy előbb próbáljuk ki és aztán vegyük meg, ha tetszik. 
Így álltunk neki egy szép szombat délelőtt kalácsot sütni. Az alapelv - némi elbizonytalanodás után (Lajos Mari és Horváth Ilona szakácskönyvek lapozgatása) - az volt, hogy az internetről kilesett receptet használnunk. 
Az örök kedvenc Malackaraj vonatkozó cikkét vettük alapul. Mivel a recept, illetve az elkészítés módja  meglehetősen vázlatos, ezért annyiban hagyatkoztunk a csekély, ámbátor igen felszínes konyhai tapasztalatunkra, hogy az élesztőt langyos tejben megfuttattuk, és úgy pakoltunk mindent a keverőtálba. Ne szaladjunk ennyire előre, íme a hozzávalók:


  • 2 kg kenyérliszt (nem tudjuk, milyen a kenyérliszt, úh. 1 kg rétes, 1 kg finom, meg egy kicsi)
  • 1 l tejföl (1,3 l tejföl)
  • 5 egész tojás (4 tojás, de Jumbo méretű 1-2-1)
  • 80 g élesztő (100 g élesztő)
  • 6 evőkanál cukor (nem számoltuk, de biztos több)
  • 4 evőkanál zsír (margarin, 5-10-5 dkg, majd később megértitek miért így írom)
  • só, egy egész tojás a kenéshez
  • kakaópor (ismeretlen mennyiség)
  • fahéj (ismeretlen mennyiség)
  • aszalt vörös áfonya (1 zacskó)
  • 3 szem aszalt sárgabarack (maradék)
  • tej az élesztő felfuttatásához

Mármint eredetileg ezt írja a Malackaraj, a dőlt betűs pedig az általunk felhasznált mennyiség ill. egyéb kiegészítő adat. 


Amit nem használtunk fel, de lehetett volna: reszelt citromhéj és vaníliás cukor.
Az első probléma, amibe belefutottunk, hogy a robotgép - papíron - csak max. 750 gr anyagot tud befogadni. Ezért először 1/2 kg liszthez arányosítottuk a többi hozzávalót, így ebbe az adagba 5 dkg margarin került, 250 gr tejföl, 1 tojás, 1 tk. só. Ebbe a verzióba nem vittünk semmi trükköt, viszont arra rájöttünk, hogy a keverőtálba igenis belefér 1 kg liszt és a többi hozzávaló. 
Az egyetlen barbatrükk, amit alkalmaztunk a 6-os fonás volt. A Karajon is van fényképes illusztráció, és Fűszeres Eszternél is, de mindenképpen érdemes megnézni a vonatkozó videót. Igen, nehezen követhető, de a harmadik kalácsnál Marcsi már profin diktálta nekem, hogy melyik szárat hová kell éppen fűzni. (Én még mindig nem értem, de szerencsére Marcsi nem hagyott magamra). Ha van egy kis eszetek, akkor sütőpapíron, vagy a tepsiben fonjátok, hogy ne kelljen kockáztatni a kalács testi épségét, míg átrakod a tepsibe (Nekünk először ez nem jutott eszünkbe.) Miután megsült, lekentük cukros, forró tejjel.
Így indult:


Ilyen lett:
Igen, a 6-os fonást még gyakorolni kell, de ahhoz képest, hogy első próbálkozás, egész pofás...


A második körben már 1 kg lisztet használtunk (fele rétes, fele finom), de tettünk a tésztába kb. 3 ek. (blöff, zacskóból öntöttük, fogalmunk sincs, mennyi) kakaóport. Mivel a szárazanyag mennyisége ezzel több lett, a tejfölből kb. 600 gr-ot tettünk bele. Az volt az egyetlen észrevétel, hogy ez mintha hamarabb elvált volna az edény falától. Valószínűleg amiatt, hogy réteslisztet tettünk hozzá, de nem megerősített. A végén ezt is megkentük forró cukros tejjel. 
A hatos fonás itt már tökéletesedni látszik, mi ebből 2 nagyobb kalácsot csináltunk. 
Így indult: 


Ilyen lett:




A harmadik kör a legizgalmasabb, mármint az összetevőket illetően. Merthogy ebbe tettük az aszalt gyümölcsöket és a fahéjat, de ismét csak 50 dkg lisztet használunk. Itt nagy lendülettel belekanalaztunk 450 gr tejfölt, ami kicsit soknak bizonyult végül, de még tettünk hozzá egy kis lisztet. Nem tudjuk mennyit. 
Ebből két kisebb kalácsot készítettünk, szintén hatos fonással. 
Így indult:


Ilyen lett:




Sütés: 180 fokon, 30-35 percig. 
Hűtés: elvileg rácson kellene, de az nem állt rendelkezésre, így frappánsan egy tálcán keresztbe fektettünk késeket / salátás kanalakat és a tepsit, sütőpapírt leválasztva rátettük a kalácsokat a kések tetejére. 
Kb. 10.30-kor kezdtünk, mire befejeztük 16.30 lett. Nem egy könnyen-gyorsan progam, de mindent Anyáinkért. 


Végül egy csoportkép:







Nincsenek megjegyzések: