vasárnap, június 26, 2011

A pite jó dolog


Laár András: Pitét evő lányok

Pitét evő lányok,
nádszál derekúak,
láttatokra szemem
vágyakozva gúvad.

Kelnek bennem fórrón
élveteg remények,
Pitét evő lányok,
nyalom a pitétek.

----------------

A pite jó dolog. Miért is? Mert amikor nyáron az ember puffadásig ette magát eperrel, málnával és társaival, akkor rájön, hogy ezt még pite formájában tovább is lehet fejleszteni. Továbbá egy jó formájú pitével az ember amolyan decens kis háziasszonnyá léphet elő, már a nyelvem hegyén is van a szó, olyan kis „tüchtig” lehet. 
Az alábbi pite tehát kezdőknek és haladónak egyaránt ajánlott, bármilyen lédús gyümölcsből elkészíthető. 

Hozzávalók: 


Tésztához 
7g porélesztő 
½ kg fehérliszt 
2,5 deci langyos tej 
85 g porcukor 
Csipet só 
1 egész tojás kissé felverve 
75g puha vaj (szobahőmérsékleten) 
+egy kis extra porcukor tálaláshoz 


(Durvább versenyzőknek házilag felvert tejszínhab a pite tetejére.) 




Töltelékhez 


3 evőkanál gríz 
3 evőkanál porcukor (esetleg mixelve barnacukorral) 
½ kilo nyári gyümölcs 
3 evőkanál zsemlemorzsa 


Keverd össze a lisztet és az élesztőt egy tálban. Majd a tejet, cukrot, csipet sót, a tojást (egy picit tegyünk félre a tojásból, hogy legyen mivel megkenni a tetejét) egy másik tálban kézi habverővel keverd simára. Ha ez megvan, adagold hozzá óvatosan a lisztes, élesztős keveréket. A végén nem tudod elkerülni a kézi gyúrást, a jó hír az, hogy viszonylag hamar készen leszel vele. Még mielőtt nagyon belemerülnél a kézi gyúrásba, ne felejtsd el hozzáadni a vajat (ahogy én tettem), mert kész tésztába már meglehetősen nehéz beledolgozni. Ha kész a tészta buci, takard le egy tiszta konyharuhával, és langyos helyen fél órát hagyd pihentetni, és egyúttal kapcsold be a sütőt (légkeveréses sütőt 180 C-ra melegítsd elő, gázsütőt 6-os fokozatra kell állítani). 


Ez idő alatt elkészülhet a töltelék. A képen látható pite 250g eperből, 50g fekete ribizliből, 100g málnából és 100g magozott cseresznyéből készült. A gyümölcsöket megtisztítjuk, nem túl apróra szeleteljük. Hintsük meg a cukorral és a grízzel, jól keverjük el, hogy minden szemet befedjen a gríz és a cukor. Tedd félre pihenni. 
A tészta bucit előkapjuk a pihentetés után, és egy belisztezett nyújtódeszkán avagy konyhapulton szép egyenletesre kinyújtjuk. Ebből az adagból egy 23 x 32 cm-es tepsit lehet kényelmesen elkészíteni, a tésztát pedig ne vastagságra nyújtsd, hanem a méretét nézd. Kb 4 cm-rel legyen szélesebb minden irányban a tepsinél. Ha kinyújtottad, akkor pedig a belisztezett nyújtófára tekerd fel a tésztát, és szépen tekerd le a kivajazott, belisztezett tepsire (aki nagyon tutira akar menni letapadásilag, annak esetleg a sütőpapír használata javasolt). Egyengesd a tésztát a tepsi aljára és széleire, a lelógó tésztát pedig éles késsel vágd körbe. 


 Ha ez megvan, szórd meg a tészta alját a zsemlemorzsával, majd jöhet rá a gyümölcsös töltelék. A művészi értéket azzal tudjuk hozzáadni, ha a levágott tésztacsíkokat hengerekké gyúrjuk és időt, energiát nem kímélve rácsot fonunk belőle a pite tetejére. Majd a rácsokat kenjük meg a korábban félretett tojással, mehet a sütőbe, kb 30perc múlva kész. 













Nincsenek megjegyzések: