kedd, július 19, 2011

Laza vasárnapi ebéd





Enni kell néha halat is… főleg akkor, ha már unjuk a csirke – disznó - marha körforgását. Persze ehhez az is kell, hogy a család ne gyűlölje zsigerből a halat. De ha mégis gyűlölné, akkor is van megoldás, mégpedig a lazac. A lazacot azok is meg szokták enni, akik amúgy még a strandon a hekkre se bírnak ránézni. Sütés vagy főzés közben ugyanis elillan a jellegzetes halszaga, és elég finom, puha, egészséges hússzeleteket fogunk kapni. A lazac elkészítésének első és egyben legnehezebb lépése a megvásárlása, ugyanis igen-igen drága (persze ha az ember külhonba szakad, rájön, hogy mindenhol elég olcsón lehet hozzájutni, kivéve persze otthon).
Ha megvettük a rózsaszín jószágot, akkor a nehezén túl is vagyunk, az elkészítése elég gyorsan fog menni, a hús maga hamar átsül.
Tárolása: a nyers halat még aznap illik elkészíteni, amelyiken megvettük. Ha nem, uzsgyi a fagyasztóba. Persze a fagyasztás nélkül készített hal íze mellett a fagyasztott versenybe sem szállhat.

Lazac sült zöldségekkel

½ kg újkrumpli (egészben hagyva vagy felezve)
2 evőkanál olíva olaj
8 szál spárga megpucolva, megtisztítva
2 marék koktélparadicsom
1 evőkanál balzsamecet
Személyenként kb 140 grammos lazac szeletek
1 marék friss bazsalikomlevél vagy egy evőkanál szárított bazsalikom

Tisztítsuk meg az újkrumplit, majd forró, sós vízben kb. 20 percen keresztül félpuhára főzzük. Ha ezzel megvagyunk, akkor a félkész krumplit előmelegített sütőben egy-két kanál olíva olaj társaságában további 15 percig sütjük, amíg el nem kezd szépen pirulni a teteje. (Néha fakanállal vagy szitáló mozdulatokkal átforgatjuk. Adjuk hozzá a megtisztított spárgát a krumplihoz és további 15 percig süssük. Végül adjuk hozzá a tepsi zöldséghez a két marék paradicsomot, és fektessük a zöldségágyra a halszeleteket. Locsoljuk meg egy kanál olíva olajjal és egy kanál balzsamecettel, szórjuk meg bazsalikommal és további 10-15 percig süssük, amíg a lazac is szépen átsül.
Az eredmény fenséges!
Orsi

Nincsenek megjegyzések: