kedd, július 19, 2011

Stew – Az angol konyha pörköltje





Újra meg újra rá kell jöjjek arra, hogy az angol konyha sokakkal ellenkezve 1. létezik, 2. tökéletesen ehető és jól kitalált ételekből áll. Korábban már esett szó a sephards pie-ról, azaz a pásztor pitéről, most egy újabb tradicionális angol menü következik, a stew. Az angol konyhában egyébként azt szeretem leginkább, hogy nagyon bátran összeeresztik a saját tradicionális ételeiket a valami mediterrán ország sajtkínálatával, vagy keleti fűszerekkel, esetleg indiai vagy afrikai zöldségekkel. Persze ez nekünk, magyaroknak még egy kicsit távoli terv, hiszen mi sose fogunk Teriaki szószt tenni a gulyásba, vagy parmezánnal enni a lecsót.

Középfokú angol nyelvvizsgák főzős tételében szokott előkerülni a stew, azaz pörkölt. Természetesen köze nincs a magyarok által pörköltnek nevezett ételhez, maximum annyi, hogy ez is kockákra vágott húsból készül és kellemesen szaftos eledel. Érdemes kikezdeni vele, ha már kicsit unjuk a fehér atlétára csorgó tejfölös pörköltszaftot, ám nem akarunk lemondani a pörkölt jellegű húsételek élvezetéről. Érdemes elkészíteni, egészen üde színfolt tud lenni egy vasárnapi ebédnél.

70 dkg krumpli
2,5 dkg vaj
50g reszelt parmezán (bármilyen bolti dobozos is megteszi)
14 dkg húsos szalonna
1-2 evőkanál oregánó (ízlés szerint)
60 dkg marhahús (kockázva)
1-2 dl vörösbor
5 szép szál sárga répa
2-3 evőkanál liszt
1 nagy fej vöröshagyma
1 marhahús-leveskocka
3 dl víz

Stew alap elkészítése
A kockákra vágott marhahúst finoman forgassuk bele néhány kanál lisztbe, majd felforrósított olajban maximum 7-8 percig süssük, hogy kéreg képződjön a húson, ezután vegyük ki a kockákat a serpenyőből. A felaprított hagymát tegyük bele ebbe az olajba és mérsékelt lángon pároljuk kb. 10 percig. Ezután adjuk hozzá a hasábokra vágott sárgarépát és még néhány percig pároljuk. Ha ezzel készen vagyunk, tegyük vissza a fazékba a húst, majd adjuk hozzá a 3 dl forró vízben feloldott leveskockát és a vörösbort és forraljuk fel.
Ha felforrt a félig kész stew, fazekastul (lefedve) tegyük be a sütőbe és kb 1 órát hagyjuk főni 180 fokon.
Ezalatt elkészítjük a krumplit. Karikázzuk fel nyersen a megpucolt krumplit és sós vízben főzzük félkeményre. Ha kész, szűrjük le és a gőzölgő krumplira morzsoljuk rá a vajat és hintsük meg a parmezán ¾-ével.
Egy óra elteltével a stew már megpuhult a sütőben, ezt ellenőrizhetjük is, ha egy fakanállal könnyedén szét tudjuk nyomni a hús, akkor kellően puha – ha nem, akkor adjunk neki még egy kis időt. A szaftja is kissé besűrűsödik ennyi idő alatt. Vegyünk elő egy serpenyőt, és a húsos szalonnát néhány kanál olajon pirítsuk meg, majd szórjuk meg oregánóval és adjuk hozzá a stew-hoz. Ha mindezzel megvagyunk, öntsük egy magasabb falú üvegedénybe a húsos, szalonnás stew-t és rakosgassuk a tetejére a krumpli karikákat, majd végezetül szórjuk meg a maradék parmezánnal. Tegyük vissza a sütőbe és még kb 20 percig süssük, hogy a parmezán ropogósra piruljon a tetején.
Ha kész, azonnal meg kell enni. De csak óvatosan, mert nagyon finom!
Orsi

Nincsenek megjegyzések: